Актуелно


itks Након 4 месеца и 363 акције давања крви у 44 града и општине крв је дало 11733 грађана.

Најуспешнији су били Пожаревац, Коцељева, Голубац, Ваљево, Лајковац, Смедерево, Лозница, Обреновац, Велика Плана, Петровац, Шабац и Смедеревска Паланка.

Током летње кампање у свим градовима и општинама у Србији промовисали смо и омасовљавали Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитници плакета „Шампион солидарности“ за 2022. су Нови Пазар и Деспотовац.itks itks itks Институт за трансфузију крви Србије организује акције добровољног давања крви на различитим локацијама до краја ове недеље. Даваоци крви ће имати прилику да када добровољно дају крв уживају и у одређеним садржајима који се припремају само за њих.

У петак 12. августа одржаће се акција добровољног давања крви коју организује спортски центар „ОЛИМП“ од 9 до 13 часова. Првих 50 давалаца крви очекује комплет од 5 улазница за базен. У суботу 13. августа у оквиру отвореног пливалишта „КОШУТЊАК“ сви који буду дали крв у периоду од 12 до 16 часова добиће као мали знак пажње комплет од 3 улазнице за базен.

Настављаја се и акција доборовољног давања крви у срадњи са „Београдском тврђавом“.

У суботу 13. августа у трансфузиолошком аутобусу ипсред „БЕО ЗОО ВРТА“ од 10 до 14 часова одржаће се акција давања крви, а сви хумани суграђани добиће на поклон улазнице за 4 програма на Калемегдану - Јура авантура парк, Бео зоо втр, разгледање средњовековних справа за мучење у Војном музеју, обилазак Сахат и Небоjша кула, као и Римског бунар и барутног магацина.

Добродошли!itks

Један од водећих произвођача и дистрибутера сладоледа и замрзнуте хране ће, заједно са Институтом за трансфузију крви Србије од 3. августа, сваког добровољног даваоца крви обрадовати омиљеном посластицом у улици Светог Саве 39 у Београду.

Овим путем, Фриком и Институт за трансфузију крви желе да пошаљу поруку да је важно радити на оснаживању заједнице, указујући да се заједничким снагама може постићи много више него индивидуалним деловањем.

Позивамо све оне који су у могућности и који желе да помогну у донацији крви, покажу да је потребно само мало времена и добре воље, а то некоме значи много.itks Лето је период године када су смањене резерве крви, због чега су Фудбалски клуб „Црвена звезда“ и Удружење грађана „Делије север“ одлучили да организују акцију добровољног давања крви и покажу солидарност.

Акција „Црвено-бела крв“ одржаће се 25. пут у понедељак 1. августа и уторак 2. августа од 10 до 18 часова, сви грађани који су здрави и имају од 18 до 65 година добродошли су на стадион „Рајко Митић“ да у медија центру добровољно дају крв.

Позивамо све љубитеље и поштоваоце црвено-белог тима да још једном покажу да су увек на правом месту и у право време спремни да помогну. Фудбалски клуб „Црвена звезда“ припремио је мали знак пажње за све даваоце крви, улазницу за утакмицу трећег кола квалификација за Лигу шампиона, Црвена звезда-Пјуник, која се игра у среду 3. августа у 20.45ч.

Резерве крви су тренутно смањене, а највише недостају А и 0 позитивна, као и све негативне крвне групе.itks Институт за трансфузију крви Србије и Спортски центар „Олимп“ настављају традиционалну сарадњу у промоцији добровољног давалаштва крви. И овог лета на „Олимпу“ ће се организовати акције добровољног давања крви. У петак 29. јула и 12. августа од 9 до 13 часова, првих 50 давалаца крви који донирају крв на базену добиће од управе спортског центра комплет од 5 карата.

Лето је период године када су резерве крви у дефициту, због годишњих одмора и високих температура. Посебно су смањене А и О позитивна, као и све негативне крвне групе.

Крв је неопходна сваког дана, сваког сата у години. Одвојите мало времена, покажите хуманост, дајте крв и спасите нечији живот!itks Освежите се племенитошћу, дајте крв

Институт за трансфузију крви Србије и овог лета у сарадњи са базенима у Београду организује акције добровољног давања крви.

Давалаштво крви није уједначено током читаве године и резерве крви су током лета углавном смањене. Због тога се организују овакве акције, а у циљу подстицаја наших суграђана да и током лета дарују крв, како би увек било довољно крви за лечење болесних и повређених којима је крв једин лек.

У суботу 16. јула на Отвореном пливалишту Кошутњак одржаће се акција добровољног давања крви, а у недељу 17. јула, црвени аутобус Института за трансфузију крви биће испред базена „25. мај - СРПЦ Милан Гале Мушкатировић“.

Сви добровољни даваоци крви, који овог викенда на базенима донирају крв као мали знак пажње за велико дело добиће по 3 карте за базен.

Тренутно су драстично смањене резерве А позитивне, О позитивне и свих негативних крвних група.

Позивамо све суграђане старости од 18 до 65 година да одвоје мало свог времена и донирају крв.itks

Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са EXIT фестивалом позива вас да добровољно дате крв и као мали знак пажње за велико дело добијете улазницу за отварање овогодишњег EXIT, у четвртак 7. јула на Петроварадинској тврђави.

Све што је потребно је да на Инстаграм профилу @itk_srbije учествујете у наградној игри чији ће победник бити добитник карата за предстојећи фестивал. Правила о учешћу у наградној игри пратите на Инстаграм профилу, а игра почиње од момента објаве.

Институт за транфузију крви Србије ради сваког радног дана од 7 до 19ч, суботом од 8 до 15ч. Списак осталих локација где се може дати крв можете видети на сајту www.itks.rs.itks Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун 2022.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14.јуна у циљу изражавања захвалности свим добровољним даваоцима крви, као и подизању свести грађана о важности редовног и добровољног давања крви. Овогодишњи слоган Светског дана је Давање крви је чин солидaрности. Придружи се и ти у спасавању живота. Слоган је доказ да давалаштво крви јача дух заједништва и да здравствени систем може несметано да функционише само уколико има довољно сигурне крви и продуката од крви које могу да обезбеде искључиво здрави даваоци крви.

Да би се крв обезбедила свима којима је трансфузија неопходна за лечење, потребни су добровољни и редовни даваоци крви. Крв и продукти од крви су једини лек за различите пацијенте, за жене током трудноће и порођаја, за децу која пате од тешких облика анемије, за пацијенте који болују од леукемије, као и за жртве траума, хитних стања и саобраћајних несрећа. Свака хируршка интервенција изискује употребу крви и компонената крви. Домаћин овогодишњег Светског дана давалаца крви је Мексико, а централна манифестација одржаће се у Мексико ситију.

Позивамо вас да заједно прославимо овај важан датум. Институт за трансфузију крви Србије ради 14. јуна од 7 до 19 часова. Осим у Институту тога дана крв се може дати и у Ваљеву, Коцељеви и Новом Пазару. Традиционално ће се одржати и акција у студентском дому „Студентски град“ од 11 до 16 часова, где ће наши млади даваоци крви, студенти са свих факултета и високих струковних школа Београдског универзитета донирати крв и показати колико су млади важни за наше друштво. Списак свих локација на којима се може донирати крв можете погледати на сајту Института за трансфузију крви Србије, www.itks.rs, као и на нашој фејсбук страници @Institutzatransfuzijukrvi, и Инстаграм профилу @itk_srbije,.itksУ среду 1. јуна почиње Летња кампања коју 18. годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије. Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће Шабац, Петровац и Мионица. Током наредна четири месеца 40 градова и општине у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов.

Новина овогодишње Летње кампање је промоција Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Пацијентима који имају леукемију, апластичну анемију, имуну дефицијенцију или урођени поремећај метаболизма, често је једини пут ка излечењу трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Нажалост, само 30 посто њих има подударног даваоца у оквиру своје породице. За остале, друга опција су несродни даваоци, уписани у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Наш Регистар броји свега око 10 000 давалаца и потребно је да тај број буде много већи, јер неким пацијентима је то једина шанса за живот.

У циљу промоције, али и омасовљавања овог Регистра од изузетног значаја доделићемо посебну плакету Шампион солидарности за промоцију и омасовљавање Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитник плакете ће бити један град или општина у Србији која је током Летње кампање 2022. укључила највећи број грађана у односу на број становника.

Позивамо и Вас да будете део XVIII Летње кампање, добровољно дате крв и прикључите се Регистру у Вашем граду или општини. Ваш дар је од непроцењиве вредности.  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.