Актуелно

Архива: 2022. година
itks

ГЛАСАЈ ЗА ЖИВОТ – ДАЈ КРВ
Институт за трансфузију крви Србије организује акцију добровољног давања крви у суботу 18. маја у Простору Миљенко Дерета, Добрачина 55 од 11 до 17 часова под слоганом „Твој глас може да направи разлику – гласај за живот, дај крв“.
Позивамо суграђане да овог викенда одвоје време за хуманост.
Будите одморни, наспавани, узмите лагани оброк пре давања крви, понесите лични документ и чекамо баш Вас у суботу у Простору. :

Круг среће се окреће, јер си га баш ти завртео! Хвала што чуваш овај круг.


itks

Акција добровољног давања крви у Атељеу 212
Институт за трансфузију крви Србије и Атеље 212 настављају традиционалну сарадњу у промоцији хуманости. У уторак, 21. маја одржаће се акција добровољног давања крви од 10 до 15 часова у Атељеу 212. За све даваоце крви управа позоришта обезбедила је мали знак пажње, две карте за једну од представа из њиховог репертоара.

Одиграјте најважнију животну улогу, дајте крв и постаните нечији херој.


itks

Национални дан добровољних давалаца крви 11. мај
Национални дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 11. маја.

Давање крви је најхуманији гест који се заснива на добровољности, бесплатности и анонимности.

Свако давање крви враћа некоме осмех и омогућава нови корак у бољи и сигурнији живот.

Институт за трансфузију крви Србије честита празник свим даваоцима крви уз поруку:

Круг среће се окреће, јер си га баш ти завртео! Хвала што чуваш овај круг.1 мај

itks

Празник рада, дај крвСрећан Ускрс

itks

Срећан Ускрс
Погледај видеоСрећан Ускрс

itks

Срећан УскрсСвим верницима католичке вероисповести
Желимо да празнике проведу са својим најближима у здрављу и срећи
ваш Институт за трансфузију крви Србије
itks

Министарство здрављаПредставници Министарства здравља данас су, заједно са министарком проф. др Даницом Грујичић, посетили Институт за трансфузију крви Србије и добровољно дали крв. На овај начин показали су личну и друштвену одговорност и послали поруку да здравље треба чувати, али и делити са другима.

itks

“Ништа без жена”

Институт за трансфузију крви Србије организовао је на Дан жена традиционалну манифестацију „Ништа без жена“ са циљем исказивања поштовања свим женама даваоцима крви, али и неговање културе двалаштва крви међу женама.

Ове године 8. марта у Институту је 209 особа донирало крв, а 70% од укупног броја прикупљених јединица крви, дале су управо даме.

Током целодневне манифестације, Институт је био место позитивне енергије. За то су заслужне пре свега хумане даме, а подршку су им пружили и представници јачег пола.

Међу гостима били су представници Минситарства здравља Републике Србије, наши познати глумци, Мина Лазаревић, Зинаида Дедакин, Миона Марковић, Ђорђе Мишина, Јадран Малкович, као и певачи Ана Кокић, Леонтина и Хуса (ex Beat Street), списатељице Мирјана Бобић Мојсиловић и Весна Дедић, бивши учесници Survivera, као и наши спортисти, пливачица Ања Цревар и капитен кошаркашог клуба „Црвена звезда“ Бранко Лазић. Дан су увеличале и представнице Министарства унутрашњих послова, Ватрогасног друштва „Матица“ Земун, бајкерке, запослене даме компаније ИКЕА, које су донирале крв у својим препознатљивим униформама. Госте је уз дивну сврку забављао бенд „Kerles vispereri“ у коме свирају медицински техничари Института, a госте су послуживали ученици средње Угоститељско туристичке школе Београд.

Још једна традиција ове акције је да племените даме обрадујемо поклонима, за шта су се ове године побринули пријатељи акције: издавачке куће, Laguna и Креативни центар, позоришта Атеље 212 и мало позориште “Душко Радовић”, цвећара Казабланка, као и DM, апотека Магистра Живановић, Coca-Cola HBC, Waterdrop Srbija, а за уживање у укусним залогајима заслужни су посластичарница Коки, Шушић торте & колачи, Mилош пекара, bambi, Jaffa Crvenka, Anđeli, Домаће кифлице и Butler catering.

Захваљујемо се свима који су били део манифестације „Ништа без жена“, свим даваоцима крви, а посебно хуманим дамама које су још једном доказале своју храброст и уз велики осмех спасиле много живота.

itks

ПРИЗНАЊЕ ЦРВЕНО - БЕЛО СРЦЕ

ИНСТИТУТУ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕСпортско друштво „Црвена звезда“ прославило је 4. марта 79. рођендан у медија центру стадиона „Рајко Митић“. На свечаности су уручена признања најбољима. Институт за трансфузију крви Србије добио је специјалну награду „Црвено - бело срце“ због традиционалне, вишедеценијске сарадње коју Институт има са спортским друштвом „Црвена звезда“.

До сада смо организовали 29 акција добровољног давања крви под слоганом „Црвено - бела крв“, а за ово пролеће најављена је и јубиларна 30. акција.

itks

Завршена 16. Зимска кампањаУ 16. Зимској кампањи коју је организовао Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Црвеним крстом Србије, одржано је 158 акција давања крви у 42 града и општине. Током јануара и фебруара, крв је дало 5 647 суграђана.

Захваљујемо се свим хуманим људима који су се одазвали позивима и прикључили овогодишњој Зимској кампањи. Ове зиме најуспешнији су били Пожаревац, Љубовија и Смедерево.itks itks
У циљу мотивисања наших суграђана да постану и остану добровољни даваоци крви, у Београду, вишемилионском граду, сарадници и партнери Института својим донацијама омогућили су модернизацију простора. Захваљујемо се компанијама Magna pharmacia, Makler, Medicom, Alura med, Diahem, Ecotrade, Pharmapheresis, ADOC Pharma i Probo.

У четвртак, 29. фебруара свечано је отворено Одељење за прикупљање крви и компонената крви. Сада је наша сала пространија, комфорнија и у много лепшем и пријатнијем окружењу суграђани, без чекања, дарују крв и компоненте крви, а наши запослени лакше обављају свој посао.

Свечаном отварању присуствовала је министарка здравља проф др. Даница Груичић, представници Управе за биомедицину, Републичког фонда за здравствено осигурање, Црвеног крста Србије и Београда, донатори, удружење пацијената Нурдор и Леука и даваоци крви.

Верујемо да ће нови амбијент, са већим капацитетом, допринети да грађани у већем броју посете Институт и добровољно дају крв и компоненте крви.


itks

Идемо даље о значају добровољног давања крви.Погледај видео

itks

Продужи некоме живот, дај крв!Институт за трансфузију крви Србије и Фудбалски клуб „Партизан“ позивају навијаче и симпатизере црно-белог тима да покажу хуманост и добровољно дају крв.

Крв се у Београду може дати у уторак 13. фебрура од 11 до 18ч у трансфузиолошким аутобусима који ће бити на платоу испред западне трибине Фудбалског клуба „Партизан“. Осим у главном граду крв се може дати истог дана у Ваљеву у Црвеном крсту од 9 до 15ч, као и у среду 14. фебруара у Шапцу у Културном центру од 9 до 15ч и у Лозници у Вуковом дому од 10 до 15ч.

За све који у овом периоду дају крв, Фудбалски клуб „Партизан“ припремио је сезонске карте за источну трибину и то у Београду за првих 200 давалаца крви и за првих 50 давалаца крви у Ваљеву, Шапцу и Лозници.Помозите онима чији живот зависи од Ваше хуманости.itks

Институт за трансфузију крви Србије обележава

Светски дан деце оболеле од ракаИнститут за трансфузију крви Србије у сарадњи са Националним удружењем деце оболеле од рака НУРДОР обележиће 15. фебруар Светски дан деце оболеле од рака.
У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести, а на жалост сваке недеље једно дете изгуби најважнију битку. Током лечења често морају да примају трансфузије крви и компонената крви које им спасавају живот. Проценти излечења су високи, али је свака подршка на путу излечења од непроцењиве важности.

Позивамо све наше суграђане да баш на овај дан донирају крв, постану добровољни даваоци крви и покажу колико је сваки живот важан.

Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна). Зато је важно да се сви здрави људи одазову нашем позиву и добровољно дају крв, да ниједно дете не би дошло у ситуацију да чека терапију јер резерве крви нису довољне.

За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца због чега је важно да се што више људи прикључи овом Регистру.

Институт за трансфузију крви Србије радиће у четвртак 15. фебруара од 8 до 15 часова.Пружимо подршку деци оболелој од малигних болести, дајмо крв!
Избор у Top50.

itks

Избор у Top50На свечаности која је одржана 5. фебруара у Народном музеју PC Press је у оквиру 27. избора Top50 – најбоље онлине ствари прогласио Институт за трансфузију крви Србије победником и доделио спрецијално признање у категорији Пословни и друштвени сервиси. Награду у име Института за трансфузију крви Србије примила је наша В.Д. Директорка Др Весна Мијуцић.


Погледај видео
itks

Сваки давалац крви је пријатељ оболелима од карциномаСветски дан борбе против рака обележава се 4. фебруара. Наша земља је на самом врху по броју оболелих од малигнитета. Годишње оболи око 40 000 људи, а битку са овом болешћу изгуби око 20 000. Пацијенти који болују од рака су у ситуацији да њихова костна срж привремено није у стању да произведе довољно крвних ћелија колико је неопходно. Због тога је потребно да примају трансфузију крви или тромбоцита. Њима је крв потребна током хируршких интервенција, као и у току и након примене хемиотерапије.

Од укупне количине прикупљене крви више од 30% јединица се примењује у терапији оболелих од малигних болести. Сваких 35 секунди једна особа на свету сазна да болује од неког хематолошког малигнитета.

itks

О репродуктивном здрављу.Представљамо Вам значајан напредак у трансуфузиологији који се тиче молекуларне типизација крвних група, посебно молекуларно тестирање давалаца крви, трудница и њихових фетуса, у циљу побољшања безбедне трансфузије крви и рационалне примене РХД имунопрофилаксе, као и генотипизација хуманих тромбоцитних антигена брачних парова и њихове деце, како би се доказала могућност настанка феталне и неонаталне алоимунетромбоцитопеније.


Погледај видео


itks

Акције добровољног давања крви у храмовима Архиепископије београдско-карловачкеПо благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија Српска Православна Црква и Институт за трансфузију крви Србије организују добровољно давање крви у храмовима Архиепископије београдско-карловачке.

У недељу 4. фебруара у периоду од 10 до 14 часова акције давања крви реализоваће се у:
Храму Светог Саве на Врачару, Храму Светог Јована Владимира на Вождовцу, Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, Храму Светог Марка на Ташмајдану и Храму Покрова Пресвете Богородице (Кајмакчаланска 55).

Прикључите се акцијама, дајте крв и спасите некоме живот!itks

Акција добровољног давања крви „Црвено-бела крв“ 29. и 30. јануар 2024.Удружење грађана „Делије север“ и спортско друштво „Црвена звезда“ организоваће 29. пут традиционалну акцију добровољног давања крви под слоганом „Црвено-бела крв“.

У понедељак 29. јануара од 9 до 15ч и у уторак 30. јануара од 10 до 18ч, сви грађани који су здрави, старости од 18 до 65 година и имају добру вољу, добродошли су на стадион „Рајко Митић“ да у медија центру добровољно дају крв.

Позивамо све љубитеље и поштоваоце „црвено-белог“ тима да још једном покажу да су увек на правом месту и у право време спремни да помогну.itks

Бесплатно тестирање за добровољне даваоце крвиМенса Србије у Београду у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и ове године организује бесплатно тестирање за добровољне даваоце крви и компонената крви. Циљ акције је прикупљање довљних количина крви за лечење болесних и повређених пацијената којима је крв једини лек.

Тестирање ће се одржати у недељу 4. фебруара 2024. на Машинском факултету у 13.30 часова. На тестирање могу да се пријаве добровољни даваоци који су крв дали од 1. октобра 2023. до дана тестирања.

Све детаље у вези са пријавом за тестирање можете видети на сајту www.mensa.rs
СРЕЋНА НОВА ГОДИНА

itks

СРЕЋНА НОВА ГОДИНАДраги наши добровољни даваоци крви, хвала вам што сте и током 2023. редовно давали крв и несебично делили живот са другима. У овој години даривали сте више од 75 500 јединица крви и 2 400 јединица тромбоцитa.

Посебно смо поносни што је више од 17 000 вас први пут донирало крв и постало део најхуманије породице

Хуманост и племенитост су највредније људске особине које поседујете баш ви, добровољни даваоци крви, који своје здравље делите са онима који су остали без њега.

ХВАЛА што сте допринели да крви буде увек довољно за све пацијенте којима је крв у том тренутку била потребна за победу у животној борби.

Топле и насмејане празнике уз много здравља, љубави и среће у 2024. жели вамВаш Институт за трансфузију крви Србије
itks

Не заборавите да свако јутро носи нову прилику да некоме спасимо животПочиње XVI Зимска кампањаТрадиционалну Зимску кампању већ 16 година организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије уз подршку локалних самоуправа и медија.

Циљ кампање је да се обезбеде довољне количине крви за лечење болесних и повређених пацијената у периоду године када се очекују смањене резерве крви, као и подизање свести грађана о значају добровољног давања крви.

Зимска кампања почиње 3. јануара и завршава се 29. фебруара . У овом периоду организоваће се акције добровољног давања крви у локалној заједници у више од 40 градова и општина као подстицај грађанима да се укључе и симболично такмиче за титулу Шампион солидарности.XVI Зимску кампању ове године отвориће Петровац, Пожаревац, Смедерево и Шабац.

Срећан Божић

itks

Свим верницима желимо топле и ушушкане празнике.


У петак 15. децембра 2023. одржан је свечани пријем за добровољне даваоце крви, волонтере, сараднике и пријатеље Института за трансфузију крви Србије. Била је то прилика да се изрази захвалност, укаже поштовање и ода друштвено признање добровољним даваоцима крви који представљају веома важан сегмент цивилног друштва у којем даваоци својом добротом и волунтаризмом помажу да се створи боље и хуманије друштво.

Са нама су били најбољи, ученици средњих школа и студенти који су организовали најуспешније акције давања крви на својим факултетима, представници градова и општина са највећим процентом давања крви, као и представници институција, компанија, чланови различитих удружења који активно учествују у организовању акција давања крви, запослени у државним установама, приватним компанијама, мали привредници и пензионери, односно наши суграђани који део себе несебично поклањају онима који се налазе у најтежим животним околностима.

Званицама се у име Института за трансфузију крви Србије обратила директорка др Весна Мијуцић која је уручила плакете и признања најуспешнијима у 2023.

Плакете „Шампион солидарности“ за Зимску кампању добили су: Љубовија, Крупањ и Мионица, за Летњу кампању признања су добили: Обреновац, Лазаревац и Богатић, дијамантске плакете за остварене успехе и у Зимској и у Летњој кампањи добили су: Пожаревац, Лозница, Коцељева, Смедерево, Петровац, Смедеревска Паланка, Шабац, Ваљево и Велика Плана. За најуспешније институције/компаније проглашене су: компанија MaxBet, NCR, ресторан „код Лазе Платани“, ЈКП Београдски водовод и канализација, Телеком Србија, Удружење грађана „Уједињени за Лазаревац“ и STADION Shopping Centar.

Најхуманија у категорији средњих школа је Електротехничка школа „Раде Кончар“, а у категорији факултета/високих школа струковних студија ове године плакету је освојио Машински факултет Универзитета у Београду.

Специјално признање за најуспешније акције добровољног давања крви у 2023. додељено је фондацији „Делије“ за акције „Црвено-бела крв“ које се реализују на стадиону „Рајко Митић“, као и за манастир Тумане.

Најхуманија општина девети пут за редом је Лазаревац, а најуспшенији град четрнаести пут за редом је Пожаревац.

Признања су примили градоначелници/председници општина најуспешнијих градова/општина, секретари Црвеног крста, директори или делегиране особе и волонтери.

Званице је на крају у име Скупштине града Београда поздравио Александар Шапић, председник привеременог органа града Београда.


itks

Подели свој живот са другима и уживај у новогодишњој Драги Браво журциИнститут за трансфузију крви Србије и Драги Браво настављају и ове године сарадњу. За све који добровољно дају крв у суботу 16.12. од 8 до 15ч у Институту за трансфузију крви, Светог Саве 39, или у недељу 17.12. у трансфузиолошком аутобусу који ће бити постављен испред Ада Мол-а од 13 до 17ч, припремили смо по 2 карте и 5 токена за новогодишњу Драги Браво журку која ће се одржати на Београдском Сајму у хали 4.Тражите савршен новогодишњи поклон? Дајте крв, поклоните живот!


ЗАПОСЛЕНИ НЕМОФАРМА ОБЕЛЕЖАВАЈУ ДАН БРИЖНОСТИ

ХУМАНИМ ЧИНОМ ДАВАЊА КРВИЗапослени компаније Хемофарм А.Д. организовано ће добровољно дати крв у четвртак 7. децембра када се обележава Дан брижности и организује глобална акција давања крви у Београду, Вршцу и Шапцу, а у циљу промоције донаторства као најхуманијег чина.

Акција добровољног давања крви у Београду биће организована у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39 од 11,30 часова, а у Шапцу у просторијама компаније Хемофарм од 10 до 15 часова.itks

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

НАСТАВАК ЛАНЧАНЕ РЕАКЦИЈЕ ХУМАНОСТИИнститут за трансфузију крви Србије и екипа филма “Чувари формуле” организују акцију добровољног давања крви у суботу 25. новембра од 11 до 15ч у трансфузиолошком аутобусу испред UŠĆE Shopping Centra и на тај начин настављају ланчану реакцију хуманости.

Акцији ће се придружити глумачка и ауторска екипа филма, али и многобројне јавне личности. Осим добровољног давања крви, сви заинтересовани моћи ће и да се пријаве у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.

Екипа филма “Чувари формуле” и Институт за трансфузију крви Србије позивају све људе добре воље да се придруже акцији и дају крв за оне којима је најпотребнија, а сви даваоци ће као мали знак пажње за велико дело добити биоскопске карте за филм "Чувари формуле".
itks Најава радног времена за 11.11.2023


itks Фондација Караван љубави и Институт за трансфузију крви Србије и ове јесени настављају сарадњу и организују кампању "Караван љубави'' у оквиру које ће се реализовати акције добровољног давања крви на више локација у главном граду. Кампања траје од 13. до 15. октобра у циљу да се прикупе довољне количине крви за несметано функционисање здравственог система.

Акције добровољног давања крви у оквиру манифестације “Караван љубави” одржаће се у трансфузиолошким аутобусима од 11 до 16 часова који ће бити постављени на следећим локацијама:

  • петак, 13. октобар, Чукарица, Пожешка улица испред Дома здравља и Нови Београд, стари Меркатор,
  • субота 14. октобар, Раковица, Видиковац, Црква Светог Преображења Господњег и Палилула, Борча, Retail Park Stop Shop,
  • недеља 15. октобар, Нови Београд, Delta city.

Такође, сви заинтересовани суграђани моћи ће да подрже ову манифестацију и у сали Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39 у петак од 7 до 19ч и суботу од 8 до 15ч.

Осим чина племенитости, добровољне даваоце који крв дају током кампање „Караван љубави“ очекује много поклона у виду улазница за бројне културне и спортске активности, чланске карте за библиотеке, као и укусно послужење које су обезбедили бројни пријатељи акције.

Прикључите се и Ви акцијама добровољног давања крви и поделите љубав са другима.
itks Акција добровољног давања крви „Црвено-бела крв“ 1. и 2. октобра

Фудбалски клуб „Црвена звезда“ и Удружење грађана „Делије север“ организоваће 28. пут традиционалну акцију добровољног давања крви под слоганом „Црвено-бела крв“.

У недељу 1. октобра и понедељак 2. октобра од 10 до 18 часова, сви грађани који су здрави, старости од 18 до 65 година и имају добру вољу, добродошли су на стадион „Рајко Митић“ да у медија центру добровољно дају крв.

Позивамо све љубитеље и поштоваоце „црвено-белог“ тима да још једном покажу да су увек на правом месту и у право време спремни да помогну.
itks У понедељак 5. јуна почиње Летња кампања коју 19. годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије.

Кампања ће трајати до 24. септембра. Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће Пожаревац, Смедерево и Нови Београд. Током овог периода више од 40 градова и општина у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов. И ове године током Летње кампање суграђани ће моћи да се прикључе Регистру давалаца крви матичних ћелија хематопоезе Србије.

Позивамо и Вас да будете део XIX Летње кампање, добровољно дате крв и прикључите се Регистру у Вашем граду или општини. Ваш дар је од непроцењиве вредности.
Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун Будите редован давалац крви

Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун широм света се обележава како би се упутила неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за за њихов племенит чин давалаштва крви.

Свака јединица крви је од непроцењиве важности, а ове године фокус светског дана усмерен је на редовно давање крви јер је оно кључ за безбедно снабдевање крвљу.

Посебна пажња указана је и пацијентима којима је трансфузија крви доживотна подршка уз поруку „Живимо зато што дајете, хвала вам!“.

Ове године земља домаћин је Алжир.

Институт за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, у среду 14. јуна радиће од 7 до 19 часова. Традиционална акција давања крви одржаће се и ове године у студентском дому „Студентски град“, подршку ће пружити и студенти из студентског дома „4. април“. Такође, акције давања крви одржаће се и у Коцељеви у Црвеном крсту, као и у Шапцу у Културном центру.

Позивамо све људе доброг здравља да обележе Светски дан добровољних давалаца крви на најхуманији начин, да постану и остану даваоци крви.
itks ЗАТО ШТО СИ НАМ ВАЖАН

Belgrade Beer Fest и Институт за трансфузију крви Србије припремили су изненађење за добровољне даваоце крви. Првих 100 особа које добровољно дају крв добиће VIP пакет улазница (сва 4 дана) за градски фестивал Belgrade Beer Fest. Остали даваоци крви биће награђени са регуларним пакет улазницама.
Акције добровољног давања крви одржаће се на 5 локација у Београду у трансфузиолошком аутобусу, како би што већи број људи могао да се одазове.

Придружите се и Ви и дајте крв на следећим местима:

субота, 3. јун – Вождовац, Тржни центар Стадион од 13 до 17ч

понедељак, 5. јун – Нови Београд, стари Меркатор од 10 до 14ч

петак, 9. јун – Чукарица, Пожешка улица испред Дома здравља од 9 до 14ч

субота, 10. јун – Раковица, Видиковац, Црква Светог Преображења Господњег од 9 до 14ч

уторак, 13. јун - Звездара, Градска општина од 10 до 15ч.

Увек је право време за добра дела! Дајте крв и лепо се проведите на фестивалу!

ЖИВОТ ЈЕ КРВ

itks Компанија МaxBet и Институт за трансфузију крви Србије почели су 27. априла реализацију акције добровољног давања крви под слоганом „Живот је крв“ која ће трајати 20 дана. С обзиром на то да је нашу земљу погодила велика трагедија, акција је прекинута 3. маја, али ће се наставити у понедељак 15. маја и завршиће се 31. маја.

Позивамо грађане да се прикључе кампањи и донирају крв радним данима од 7 до 19ч и суботом од 8 до 15ч у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, како би заједничким снагама обезбедили довољне количине крви за и лечење болесних и повређених пацијената.

Сви грађани који добровољно дају крв у воом периоду у Институту добиће као поклон захвалности спортски ранац са слоганом кампање „Живот је крв“. Осим тога, сви даваоци могу да учествују у наградној игри, а три најсрећнија добитника освојиће специјални поклон и уживаће у спа викенду за две особе. На дан давања крви даваоци попуњавају купон, који убацују у бубањ из кога се извлаче срећни добитници у четвртак 1. јуна у Институту за трансфузију крви.

Очекујемо вас у Институту за трансфузију крви!


itks Фудбалски клуб „Црвена звезда“ и Удружење грађана „Делије север“ организоваће 27. пут традиционалну акцију добровољног давања крви под слоганом „Црвено-бела крв“.

У петак 12. маја од 10 до 18 часова и суботу 13. маја од 10 до 16 часова, сви грађани који су здрави и имају добру вољу, добродошли су на стадион „Рајко Митић“ да у медија центру добровољно дају крв и прикључе се Регистру давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.

Позивамо све љубитеље и поштоваоце „црвено-белог“ тима да још једном покажу да су увек на правом месту и у право време спремни да помогну.


itks Национални дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 11. маја.

Бити добровољни давалац крви је најхуманији чин који од нас не захтева много, а давање ове драгоцене течности спасава животе.

Редовно давање крви и континуирани прилив су кључ за успешно функционисање здравственог система сваке земље.

Хвала свим племенитим људима који даривањем крви помажу многима да наставе свој живот. Институт за трансфузију крви Србије им честита празник.Срећан Ускрс

itks Институт за трансфузију крви Србије са својим запосленима честита свим верницима и даваоцима крви најрадоснији хришћански празник који нам даје мотив да изнова чинимо добро дело јер тако постајемо још бољи људи. Солидарност и брига о другима, љубав и толеранција су непролазне вредности на које нас Ускрс подсећа. Христос Васкресе!

Радно време за добровољне даваоце крви током празника:

ПЕТАК: 8-15ч
СУБОТА: 8-15Ч
Палилула, Борча,
STOP SHOP аутобус: 10-15ч
ПОНЕДЕЉАК: 8-15чitks Већ тринаесту годину за редом Институт за трансфузију крви Србије организовао је осмомартовску маанифестацију „Ништа без жена“ са циљем исказивања поштовања свим женама даваоцима крви, али и неговање културе двалаштва крви међу женама.

Ове године 8. марта у Институту је прикупљна 281 јединица крв, од тога су 173 дале жене, што представља рекорд од 2011.

Током целодневне манифестације, Институт је био место позитивне енергије. За то су заслужне пре свега хумане даме, а подршку су им пружили и представници јачег пола. Међу гостима били су наши познати глумци, Мина Лазаревић, Зинаида Дедакин, Стеван Пиале, као и водитељка Сања Кужет, певачица Светлана Ражнатовић и бивши учесници Survivera. Дан су увеличале и представнице Министарства унутрашњих послова као и Ватрогасног друштва „Матица“, бајкерке, младе атлетичарке „Црвене звезде“, као и запослени Ургентног центра који су у својим препознатиљивим униформама донирали крв и показали солидарност. Госте је уз дивну сврку забављао бенд „Triglav Acoustic“ у коме свирају медицински техничари Института, а ђаци првог разреда Угоститељско - туристичке школе су послужили и угостили све присутне.

Још једна традиција ове акције је да племените даме обрадујемо поклонима, за шта су се ове године побринули пријатељи акције: издавачке куће Vulkan, Одисеја, Dereta, Geopoetika, Архипелаг, Поета, Laguna, Treći trg, Srebrno drvo, Publik praktikum, позоришта Атеље 212, Pozorište na Terazijama, мало позориште “Душко Радовић”, позориште “Пуж”, УК Вук, Selfie Museum, Cineplexx, цвећаре Kazablanka, Cvet express, Balon gift shop Bojana&Stana, као и DM, Мagna Pharmacia, Maslina, Coca-Cola HBC, Jaffa Crvenka, Anđeli, посластичарнице Stamevski, Коки, Шушић торте & колачи и ресторан Dash.

Захваљујемо се свима који су били део манифестације „Ништа без жена“, свим даваоцима крви, а посебно хуманим дамама које су још једном доказале своју храброст и уз велики осмех спасиле много живота.


itks

За престижну титутлу шампион солидарности надметало се 42 града и општине. У 175 акција које су одржане од 4. јануара до 5.марта крв је добровољно дало 5956 грађана. Ове године најуспешнији су били Пожаревац, Лозница, Љубовија Коцељева, Смедерево, Петровац, Шабац и Смедеревска паланка. Хвала свим хуманим грађанима на учешћу.
itks Светски дан деце оболеле од рака обележава се сваког 15. фебруара. Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Националним удружењем деце оболеле од рака НУРДОР организоваће акцију добровољног давања крви у трансфузиолошком аутобусу на Тргу републике од 11 до 16 часова где ће се одржати и и централна манифестација.

У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести. Током лечења често морају да примају трансфузије крви које им спасавају живот. Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једнодневним резервама крви, а најдефицитарније су све негативне и О позитивна крвна група. Зато је важно да се сви здрави људи одазову нашем позиву и добровољно дају крв, да ниједно дете не би дошло у ситуацију да чека терапију јер резерве крви нису довољне. Позивамо све наше суграђане да баш на овај дан донирају крв, постану добровољни даваоци крви и на тај начин покажу колико је сваки живот важан. Све акције добровољног давања крви широм наше земље до краја фебруара биће посвећене нашим најмлађим пацијентима који се боре за живот. Списак акција можете видети на сајту www.itks.rs или на www.nurdor.org.

За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца због чега је важно да се што више људи прикључи овом Регистру. Крв се осим на Тргу републике тог дана у Београду може дати и у Институту за трансфузију крви Србије од 8 до 15 часова, као и у трансфузиолошком аутобусу испред робне куће Икеа, у периоду од 12 до 17 часова.

СПАСИТЕ ЖИВОТ – ДАЈТЕ КРВ!


itks Поводом Дана заљубљених који се сваке године обележава 14. фебруара Институт за трансфузију крви Србије организоваће акције добровољног давања крви за све заљубљене који желе овај дан да учине и себи и другима посебно лепим.

Крв можете дати у црвеним аутобусима од 11 до 16 часова на Новом Београду код Immo Outlet Centra и испред Градске општине Звездара, као и у Ваљеву у Црвеном крсту и Шапцу у Центру за културу од 9 до 15ч.

За све даваоце крви, који крв дају на наведеним акцијама, приремили смо мали знак пажње, шољу у знаку љубави, као вид захвалности за неизмерну љубав коју деле не само према својим ближњима, већ и према непознатим суграђанима којима је њихов дар крви лек за бољи живот.

Крв можете дати и у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39 од 7 до 19ч где смо као мали знак пажње за даваоце припремили симболичне привеске у знаку љубави.


itks Традиционалну Зимску кампању већ 15. година организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије уз подршку локалних самоуправа и медија.

Циљ кампање је да се обезбеде довољне количине крви за лечење болесних и повређених пацијената у периоду године када се очекују смањене резерве крви, као и подизање свести грађана о значају добровољног давања крви.

Зимска кампања почиње 4. јануара и завршава се 5. марта. У овом периоду организоваће се акције добровољног давања крви у локалној заједници у више од 40 градова и општина као подстицај грађанима да се укључе и симболично такмиче за титулу Шампион солидарности.

XV Зимску кампању ове године отвориће Петровац, Смедерево и Шабац.
Прикључите се и ви. Дајте крв. Спасите живот.  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.