Актуелно

Архива: 2022. година
itks Већ тринаесту годину за редом Институт за трансфузију крви Србије организовао је осмомартовску маанифестацију „Ништа без жена“ са циљем исказивања поштовања свим женама даваоцима крви, али и неговање културе двалаштва крви међу женама.

Ове године 8. марта у Институту је прикупљна 281 јединица крв, од тога су 173 дале жене, што представља рекорд од 2011.

Током целодневне манифестације, Институт је био место позитивне енергије. За то су заслужне пре свега хумане даме, а подршку су им пружили и представници јачег пола. Међу гостима били су наши познати глумци, Мина Лазаревић, Зинаида Дедакин, Стеван Пиале, као и водитељка Сања Кужет, певачица Светлана Ражнатовић и бивши учесници Survivera. Дан су увеличале и представнице Министарства унутрашњих послова као и Ватрогасног друштва „Матица“, бајкерке, младе атлетичарке „Црвене звезде“, као и запослени Ургентног центра који су у својим препознатиљивим униформама донирали крв и показали солидарност. Госте је уз дивну сврку забављао бенд „Triglav Acoustic“ у коме свирају медицински техничари Института, а ђаци првог разреда Угоститељско - туристичке школе су послужили и угостили све присутне.

Још једна традиција ове акције је да племените даме обрадујемо поклонима, за шта су се ове године побринули пријатељи акције: издавачке куће Vulkan, Одисеја, Dereta, Geopoetika, Архипелаг, Поета, Laguna, Treći trg, Srebrno drvo, Publik praktikum, позоришта Атеље 212, Pozorište na Terazijama, мало позориште “Душко Радовић”, позориште “Пуж”, УК Вук, Selfie Museum, Cineplexx, цвећаре Kazablanka, Cvet express, Balon gift shop Bojana&Stana, као и DM, Мagna Pharmacia, Maslina, Coca-Cola HBC, Jaffa Crvenka, Anđeli, посластичарнице Stamevski, Коки, Шушић торте & колачи и ресторан Dash.

Захваљујемо се свима који су били део манифестације „Ништа без жена“, свим даваоцима крви, а посебно хуманим дамама које су још једном доказале своју храброст и уз велики осмех спасиле много живота.


itks

За престижну титутлу шампион солидарности надметало се 42 града и општине. У 175 акција које су одржане од 4. јануара до 5.марта крв је добровољно дало 5956 грађана. Ове године најуспешнији су били Пожаревац, Лозница, Љубовија Коцељева, Смедерево, Петровац, Шабац и Смедеревска паланка. Хвала свим хуманим грађанима на учешћу.
itks Светски дан деце оболеле од рака обележава се сваког 15. фебруара. Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Националним удружењем деце оболеле од рака НУРДОР организоваће акцију добровољног давања крви у трансфузиолошком аутобусу на Тргу републике од 11 до 16 часова где ће се одржати и и централна манифестација.

У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести. Током лечења често морају да примају трансфузије крви које им спасавају живот. Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једнодневним резервама крви, а најдефицитарније су све негативне и О позитивна крвна група. Зато је важно да се сви здрави људи одазову нашем позиву и добровољно дају крв, да ниједно дете не би дошло у ситуацију да чека терапију јер резерве крви нису довољне. Позивамо све наше суграђане да баш на овај дан донирају крв, постану добровољни даваоци крви и на тај начин покажу колико је сваки живот важан. Све акције добровољног давања крви широм наше земље до краја фебруара биће посвећене нашим најмлађим пацијентима који се боре за живот. Списак акција можете видети на сајту www.itks.rs или на www.nurdor.org.

За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца због чега је важно да се што више људи прикључи овом Регистру. Крв се осим на Тргу републике тог дана у Београду може дати и у Институту за трансфузију крви Србије од 8 до 15 часова, као и у трансфузиолошком аутобусу испред робне куће Икеа, у периоду од 12 до 17 часова.

СПАСИТЕ ЖИВОТ – ДАЈТЕ КРВ!


itks Поводом Дана заљубљених који се сваке године обележава 14. фебруара Институт за трансфузију крви Србије организоваће акције добровољног давања крви за све заљубљене који желе овај дан да учине и себи и другима посебно лепим.

Крв можете дати у црвеним аутобусима од 11 до 16 часова на Новом Београду код Immo Outlet Centra и испред Градске општине Звездара, као и у Ваљеву у Црвеном крсту и Шапцу у Центру за културу од 9 до 15ч.

За све даваоце крви, који крв дају на наведеним акцијама, приремили смо мали знак пажње, шољу у знаку љубави, као вид захвалности за неизмерну љубав коју деле не само према својим ближњима, већ и према непознатим суграђанима којима је њихов дар крви лек за бољи живот.

Крв можете дати и у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39 од 7 до 19ч где смо као мали знак пажње за даваоце припремили симболичне привеске у знаку љубави.


itks Традиционалну Зимску кампању већ 15. година организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије уз подршку локалних самоуправа и медија.

Циљ кампање је да се обезбеде довољне количине крви за лечење болесних и повређених пацијената у периоду године када се очекују смањене резерве крви, као и подизање свести грађана о значају добровољног давања крви.

Зимска кампања почиње 4. јануара и завршава се 5. марта. У овом периоду организоваће се акције добровољног давања крви у локалној заједници у више од 40 градова и општина као подстицај грађанима да се укључе и симболично такмиче за титулу Шампион солидарности.

XV Зимску кампању ове године отвориће Петровац, Смедерево и Шабац.
Прикључите се и ви. Дајте крв. Спасите живот.  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.