Актуелно

itks

ТРИДЕСЕТИ ПУТ ДАЈЕМО КРВ


У четвртак и петак, 27. и 28. јуна, 2024. године, одржаће се јубиларна тридесета акција добровољног давања крви у организацији УГ Делије Север, СД Црвена звезда и Института за трансфузију крви Србије, под слоганом „ТРИДЕСЕТИ ПУТ ДАЈЕМО КРВ“ у склопу традиционалне акције „ЦРВЕНО-БЕЛА КРВ“Нова акција одржаће се, као и увек, у Медија центру стадиона „Рајко Митић“, од 10-18 часова.

Резултати досадашњих акција су фантастични. Током претходних 29 акција је прикупљено преко 12.000 јединица крви (близу 6 тона прикупљене крви). Готово 3.000 поносних давалаца је управо током акције „Црвено-бела крв“ први пут дало крв, а можемо да се похвалимо да је ово најдуготрајнија акција од свих акција овог типа. Рекорд је забележен у августу 2019. године, када је за два дана прикупљено 1.488 јединица крви.

Наглашавамо да је ово период године када је велики дефицит давања крви, те је веома важно, да се баш сада, одазову сви они који желе да донирају крв. Подсећамо да једна јединица крви може да спаси и до три живота.

Крв могу да дају све особе узраста од 18 до 65 година. Потребно је да буду здраве, наспаване, да обедују пре давања крви и да не буду под дејством алкохола или неких других опијата. Интервал између давања крви треба да буде три месеца за особе мушког, односно четири за особе женског пола.


Звездаши, покажите хуманост! 🔴⚪️itks

Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун


20 година прославе давања: Хвала вам добровољни даваоци крви!Светски дан добровољних давалаца, 14. јун обележава се већ 20 година као вид подршке даваоцима крви. Овај дан је прилика да се изрази захвалност за дату крв и компоненте крви, истакне огроман значаја који даваоци имају у животима пацијената, али и позове на акцију и мотивисање других појединаца да се прикључе глобалном покрету давалаштва, а све у циљу да крви убек буде довољно за пацијенте којима је потребна.

Светска здравствена организација ове године посебно истиче важност трансфузије крви у неонатологији (бризи о мајици и беби), као и различитим природним или изазваним катастрофама. Трансфузија крви има кључну улогу у збрињавању пацијената којима је потребна крв и компоненте крви, она чини да пацијенти живе дуже и квалитетније.

Институт за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, у петак 14. јуна радиће од 7 до 19 часова. Традиционална акција давања крви одржаће се и ове године у студентском дому „Студентски град“ од 11 до 15ч. Такође, акције давања крви одржаће се и на Чукарици, црвени аутобус биће од 9 до 14ч у Пожешкој улици испред Дома здравља, затим у Ваљеву у ресторану „Ловац“, као и у Шапцу у Електродистрибуцији. За све давоаце крви припремили смо мајицу као мали знак пажње.Позивамо све људе доброг здравља да обележе Светски дан добровољних давалаца крви на најхуманији начин, да постану и остану даваоци крви.itks

ЗАТО ШТО СИ НАМ ВАЖАН
Институт за трансфузију крви и Belgrade Beer Fest и ове године припремају мали знак пажње за добровољне даваоце крви.

Под слоганом ЗАТО ШТО СИ НАМ ВАЖАН, твој хуман гест може спасити некоме живот, зато пружи подршку заједници и уживај у малом знаку пажње који заслужујеш. Сви Београђани који крв дају у периоду од 11. до 18. јуна добиће пакет улазница за омиљени градски фестивал.

За најбрже даваоце крви припремили смо ВИП пакет, а остали даваоци добиће регуларни пакет улазница за сва 4 дана. На овај начин, заједно славимо великодушност и хуманост.

Акције се реализује на неколико локација, како би била доступна што већем броју људи. Придружите нам се на следећим местима:

• уторак, 11. јун, Нови Београд, стари Меркатор, аутобус од 10 до 14ч

• петак, 14. јун, Чукарица, Пожешка улица, испред Дома здравља, аутобус од 9 до 14ч

• петак, 14. јун, Нови Београд, студентски дом „Студентски град“ од 11 до 15ч

• понедељак, 17. јун, Градска општина Звездара, аутобус од 10 до 14ч

• уторак, 18. јун, Вождовац, Тржни центар „Бањица“, аутобус од 10 до 15ч.ЗАТО ШТО СИ НАМ ВАЖАНitks

Обојимо лето у црвену боју
XX Летња кампања Института за трансфузију крви Србије
У суботу 1. јуна почиње Летња кампања коју 20. годину заредом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије под слоганом „Обојимо лето у црвену боју“.
Јубиларна Летња кампања ће трајати три месеца све до 31. августа. Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће две београдске општине, Вождовац и Палилула. Првог дана Летње кампање два трансфузиолошка аутобуса биће постављена испред STADION Shopping Centra од 13 до 17 часова и испред тржног центра BIG FASHION од 10 до 15 часова.

Током овог периода више од 40 градова и општина у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“. Плакета за најуспешније биће уручена на свечаном новогодишњем пријему.

И ове године у оквиру Летње кампање наставићемо промоцију уписа у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов.

Позивамо и Вас да будете део овогодишње Летње кампање, добровољно дате крв и прикључите се Регистру у Вашем граду или општини.Обојите ово лето у најлепшу боју, боју живота.


itks

ГЛАСАЈ ЗА ЖИВОТ – ДАЈ КРВ
Институт за трансфузију крви Србије организује акцију добровољног давања крви у суботу 18. маја у Простору Миљенко Дерета, Добрачина 55 од 11 до 17 часова под слоганом „Твој глас може да направи разлику – гласај за живот, дај крв“.
Позивамо суграђане да овог викенда одвоје време за хуманост.
Будите одморни, наспавани, узмите лагани оброк пре давања крви, понесите лични документ и чекамо баш Вас у суботу у Простору. :

Круг среће се окреће, јер си га баш ти завртео! Хвала што чуваш овај круг.


itks

Акција добровољног давања крви у Атељеу 212
Институт за трансфузију крви Србије и Атеље 212 настављају традиционалну сарадњу у промоцији хуманости. У уторак, 21. маја одржаће се акција добровољног давања крви од 10 до 15 часова у Атељеу 212. За све даваоце крви управа позоришта обезбедила је мали знак пажње, две карте за једну од представа из њиховог репертоара.

Одиграјте најважнију животну улогу, дајте крв и постаните нечији херој.


itks

Национални дан добровољних давалаца крви 11. мај
Национални дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 11. маја.

Давање крви је најхуманији гест који се заснива на добровољности, бесплатности и анонимности.

Свако давање крви враћа некоме осмех и омогућава нови корак у бољи и сигурнији живот.

Институт за трансфузију крви Србије честита празник свим даваоцима крви уз поруку:

Круг среће се окреће, јер си га баш ти завртео! Хвала што чуваш овај круг.1 мај

itks

Празник рада, дај крвСрећан Ускрс

itks

Срећан Ускрс
Погледај видеоСрећан Ускрс

itks

Срећан УскрсСвим верницима католичке вероисповести
Желимо да празнике проведу са својим најближима у здрављу и срећи
ваш Институт за трансфузију крви Србије
itks

Министарство здрављаПредставници Министарства здравља данас су, заједно са министарком проф. др Даницом Грујичић, посетили Институт за трансфузију крви Србије и добровољно дали крв. На овај начин показали су личну и друштвену одговорност и послали поруку да здравље треба чувати, али и делити са другима.

itks

“Ништа без жена”

Институт за трансфузију крви Србије организовао је на Дан жена традиционалну манифестацију „Ништа без жена“ са циљем исказивања поштовања свим женама даваоцима крви, али и неговање културе двалаштва крви међу женама.

Ове године 8. марта у Институту је 209 особа донирало крв, а 70% од укупног броја прикупљених јединица крви, дале су управо даме.

Током целодневне манифестације, Институт је био место позитивне енергије. За то су заслужне пре свега хумане даме, а подршку су им пружили и представници јачег пола.

Међу гостима били су представници Минситарства здравља Републике Србије, наши познати глумци, Мина Лазаревић, Зинаида Дедакин, Миона Марковић, Ђорђе Мишина, Јадран Малкович, као и певачи Ана Кокић, Леонтина и Хуса (ex Beat Street), списатељице Мирјана Бобић Мојсиловић и Весна Дедић, бивши учесници Survivera, као и наши спортисти, пливачица Ања Цревар и капитен кошаркашог клуба „Црвена звезда“ Бранко Лазић. Дан су увеличале и представнице Министарства унутрашњих послова, Ватрогасног друштва „Матица“ Земун, бајкерке, запослене даме компаније ИКЕА, које су донирале крв у својим препознатљивим униформама. Госте је уз дивну сврку забављао бенд „Kerles vispereri“ у коме свирају медицински техничари Института, a госте су послуживали ученици средње Угоститељско туристичке школе Београд.

Још једна традиција ове акције је да племените даме обрадујемо поклонима, за шта су се ове године побринули пријатељи акције: издавачке куће, Laguna и Креативни центар, позоришта Атеље 212 и мало позориште “Душко Радовић”, цвећара Казабланка, као и DM, апотека Магистра Живановић, Coca-Cola HBC, Waterdrop Srbija, а за уживање у укусним залогајима заслужни су посластичарница Коки, Шушић торте & колачи, Mилош пекара, bambi, Jaffa Crvenka, Anđeli, Домаће кифлице и Butler catering.

Захваљујемо се свима који су били део манифестације „Ништа без жена“, свим даваоцима крви, а посебно хуманим дамама које су још једном доказале своју храброст и уз велики осмех спасиле много живота.

itks

ПРИЗНАЊЕ ЦРВЕНО - БЕЛО СРЦЕ

ИНСТИТУТУ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕСпортско друштво „Црвена звезда“ прославило је 4. марта 79. рођендан у медија центру стадиона „Рајко Митић“. На свечаности су уручена признања најбољима. Институт за трансфузију крви Србије добио је специјалну награду „Црвено - бело срце“ због традиционалне, вишедеценијске сарадње коју Институт има са спортским друштвом „Црвена звезда“.

До сада смо организовали 29 акција добровољног давања крви под слоганом „Црвено - бела крв“, а за ово пролеће најављена је и јубиларна 30. акција.

itks

Завршена 16. Зимска кампањаУ 16. Зимској кампањи коју је организовао Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Црвеним крстом Србије, одржано је 158 акција давања крви у 42 града и општине. Током јануара и фебруара, крв је дало 5 647 суграђана.

Захваљујемо се свим хуманим људима који су се одазвали позивима и прикључили овогодишњој Зимској кампањи. Ове зиме најуспешнији су били Пожаревац, Љубовија и Смедерево.itks itks
У циљу мотивисања наших суграђана да постану и остану добровољни даваоци крви, у Београду, вишемилионском граду, сарадници и партнери Института својим донацијама омогућили су модернизацију простора. Захваљујемо се компанијама Magna pharmacia, Makler, Medicom, Alura med, Diahem, Ecotrade, Pharmapheresis, ADOC Pharma i Probo.

У четвртак, 29. фебруара свечано је отворено Одељење за прикупљање крви и компонената крви. Сада је наша сала пространија, комфорнија и у много лепшем и пријатнијем окружењу суграђани, без чекања, дарују крв и компоненте крви, а наши запослени лакше обављају свој посао.

Свечаном отварању присуствовала је министарка здравља проф др. Даница Груичић, представници Управе за биомедицину, Републичког фонда за здравствено осигурање, Црвеног крста Србије и Београда, донатори, удружење пацијената Нурдор и Леука и даваоци крви.

Верујемо да ће нови амбијент, са већим капацитетом, допринети да грађани у већем броју посете Институт и добровољно дају крв и компоненте крви.


itks

Идемо даље о значају добровољног давања крви.Погледај видео

itks

Продужи некоме живот, дај крв!Институт за трансфузију крви Србије и Фудбалски клуб „Партизан“ позивају навијаче и симпатизере црно-белог тима да покажу хуманост и добровољно дају крв.

Крв се у Београду може дати у уторак 13. фебрура од 11 до 18ч у трансфузиолошким аутобусима који ће бити на платоу испред западне трибине Фудбалског клуба „Партизан“. Осим у главном граду крв се може дати истог дана у Ваљеву у Црвеном крсту од 9 до 15ч, као и у среду 14. фебруара у Шапцу у Културном центру од 9 до 15ч и у Лозници у Вуковом дому од 10 до 15ч.

За све који у овом периоду дају крв, Фудбалски клуб „Партизан“ припремио је сезонске карте за источну трибину и то у Београду за првих 200 давалаца крви и за првих 50 давалаца крви у Ваљеву, Шапцу и Лозници.Помозите онима чији живот зависи од Ваше хуманости.itks

Институт за трансфузију крви Србије обележава

Светски дан деце оболеле од ракаИнститут за трансфузију крви Србије у сарадњи са Националним удружењем деце оболеле од рака НУРДОР обележиће 15. фебруар Светски дан деце оболеле од рака.
У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести, а на жалост сваке недеље једно дете изгуби најважнију битку. Током лечења често морају да примају трансфузије крви и компонената крви које им спасавају живот. Проценти излечења су високи, али је свака подршка на путу излечења од непроцењиве важности.

Позивамо све наше суграђане да баш на овај дан донирају крв, постану добровољни даваоци крви и покажу колико је сваки живот важан.

Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна). Зато је важно да се сви здрави људи одазову нашем позиву и добровољно дају крв, да ниједно дете не би дошло у ситуацију да чека терапију јер резерве крви нису довољне.

За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца због чега је важно да се што више људи прикључи овом Регистру.

Институт за трансфузију крви Србије радиће у четвртак 15. фебруара од 8 до 15 часова.Пружимо подршку деци оболелој од малигних болести, дајмо крв!
Избор у Top50.

itks

Избор у Top50На свечаности која је одржана 5. фебруара у Народном музеју PC Press је у оквиру 27. избора Top50 – најбоље онлине ствари прогласио Институт за трансфузију крви Србије победником и доделио спрецијално признање у категорији Пословни и друштвени сервиси. Награду у име Института за трансфузију крви Србије примила је наша В.Д. Директорка Др Весна Мијуцић.


Погледај видео
itks

Сваки давалац крви је пријатељ оболелима од карциномаСветски дан борбе против рака обележава се 4. фебруара. Наша земља је на самом врху по броју оболелих од малигнитета. Годишње оболи око 40 000 људи, а битку са овом болешћу изгуби око 20 000. Пацијенти који болују од рака су у ситуацији да њихова костна срж привремено није у стању да произведе довољно крвних ћелија колико је неопходно. Због тога је потребно да примају трансфузију крви или тромбоцита. Њима је крв потребна током хируршких интервенција, као и у току и након примене хемиотерапије.

Од укупне количине прикупљене крви више од 30% јединица се примењује у терапији оболелих од малигних болести. Сваких 35 секунди једна особа на свету сазна да болује од неког хематолошког малигнитета.

itks

О репродуктивном здрављу.Представљамо Вам значајан напредак у трансуфузиологији који се тиче молекуларне типизација крвних група, посебно молекуларно тестирање давалаца крви, трудница и њихових фетуса, у циљу побољшања безбедне трансфузије крви и рационалне примене РХД имунопрофилаксе, као и генотипизација хуманих тромбоцитних антигена брачних парова и њихове деце, како би се доказала могућност настанка феталне и неонаталне алоимунетромбоцитопеније.


Погледај видео


itks

Акције добровољног давања крви у храмовима Архиепископије београдско-карловачкеПо благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија Српска Православна Црква и Институт за трансфузију крви Србије организују добровољно давање крви у храмовима Архиепископије београдско-карловачке.

У недељу 4. фебруара у периоду од 10 до 14 часова акције давања крви реализоваће се у:
Храму Светог Саве на Врачару, Храму Светог Јована Владимира на Вождовцу, Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, Храму Светог Марка на Ташмајдану и Храму Покрова Пресвете Богородице (Кајмакчаланска 55).

Прикључите се акцијама, дајте крв и спасите некоме живот!itks

Акција добровољног давања крви „Црвено-бела крв“ 29. и 30. јануар 2024.Удружење грађана „Делије север“ и спортско друштво „Црвена звезда“ организоваће 29. пут традиционалну акцију добровољног давања крви под слоганом „Црвено-бела крв“.

У понедељак 29. јануара од 9 до 15ч и у уторак 30. јануара од 10 до 18ч, сви грађани који су здрави, старости од 18 до 65 година и имају добру вољу, добродошли су на стадион „Рајко Митић“ да у медија центру добровољно дају крв.

Позивамо све љубитеље и поштоваоце „црвено-белог“ тима да још једном покажу да су увек на правом месту и у право време спремни да помогну.itks

Бесплатно тестирање за добровољне даваоце крвиМенса Србије у Београду у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и ове године организује бесплатно тестирање за добровољне даваоце крви и компонената крви. Циљ акције је прикупљање довљних количина крви за лечење болесних и повређених пацијената којима је крв једини лек.

Тестирање ће се одржати у недељу 4. фебруара 2024. на Машинском факултету у 13.30 часова. На тестирање могу да се пријаве добровољни даваоци који су крв дали од 1. октобра 2023. до дана тестирања.

Све детаље у вези са пријавом за тестирање можете видети на сајту www.mensa.rs
  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.