Актуелно

itks Драги наши добровољни даваоци крви, током 2022. даривали сте више од 71 000 јединица крви и 2 700 јединица тромбоцитa. ХВАЛА за ентузијазам који ширите.

ХВАЛА за здравље које сте поделили са онима којима је то било најпотребније. Многима је једина жеља била оздрављење, хвала што сте је баш ви испунили. Будите поносни на своја дела јер заслужујете највеће поштовање.

ХВАЛА свим грађанима, а било их је више од 15 000, који су ове године постали део породице хуманих, први пут донирали крв и показали колико љубави имају за друге људе.

ХВАЛА нашим најмлађим даваоцима крви. Да млади знају колико је важно продужити некоме живот доказало је више од 10 000 матураната и студената – они су будућност наше земље.

ХВАЛА редовним даваоцима крви јер су допринели да је увек буде довољно за све пацијенте којима је крв у том тренутку била потребна за победу у животној борби. ХВАЛА свима који несебично деле свој живот са другима. Ваша хуманост је немерљива, то знају они којима сте помогли.

Желимо Вам много здравља, љубави и среће у 2023. години, да буде још успешнија од претходне.

Ваш Институт за трансфузију крви Србије


Институт за трансфузију крви Србије организовао је свечани новогодишњи пријем у среду 21. децембра у знак захвалности нашим партнерима који су својим ангажманом допринели ширењу идеје важности давања крви у свом окружењу и на тај начин допринели порасту броја давања крви.

Пријем је одржан у свечаним салонима градског здања града Пожаревца, града који је више од деценије најхуманији у Србији са процентом давања крви изнад 5%.

На пријему су уручене плакете ,,Шампион солидарности” за Зимску и Летњу кампању најуспешнијим градовима и општинама у овој години и проглашени су најхуманији град и општина у 2022. Присутнима се обратитила директорка Института за трансфузију крви Србије др Весна Мијуцић, као и градоначелник града Пожаревца господин Саша Павловић.

Остварене резултате о броју прикупљених јединица крви представила је начелница Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви Ивана Родић.

Плакете за најуспешније примили су градоначелници и председници општина, уз велику подршку најважнијих партнера из организација Црвеног крста, који су својим ангажманом много допринели оствареном успеху.

Добитници признања за 2022. годину су:

Дијамантску плакету Шампион солидарности за Зимску и Летњу кампању 2022. годину добили су Пожаревац, Коцељева, Лозница, Ваљево, Смедерево, Велика Плана и Шабац.

Златна плакета Шампион солидарности за Зимску кампању 2022. отишла је у Лазаревац, сребрна у Љубовију, а бронзана у Крупањ. Златна плакета Шампион солидарности за Летњу кампању 2022. уручена је Голупцу, сребрна Обреновцу, а бронзана Петровцу и Смедеревској Паланци.

За најуспешнију општину у Републици Србији проглашен је Лазаревац, а за најуспешнији град Пожаревац.itks Акција добровољног давања крви Института за трансфузију крви Србије и Кошаркашког клуба „Партизан“

Институт за трансфузију крви Србије и Кошаркашки клуб „Партизан“ позивају навијаче и симпатизере црно-белог тима да покажу хуманост и добровољно дају крв.

Крв се може дати у петак 16. децембра од 12 до 18ч у трансфузиолошком аутобусу који ће бити на платоу испред северне трибине Штарк Арене.

За све који у овом периоду дају крв, КК „Партизан“ припремио је улазницу за меч „Партизан Моцарт Бет“ – „Анадолу Ефес“.

Будите хумани и бићете срећни!
Помозите онима чији живот зависи од Ваше хуманости.itks ПРИПРЕМИ СЕ ЗА ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ У 3 КОРАКА...

1. наспавај се и попиј више течности
2. не заборави да доручкујеш
3. понеси личну карту или пасош... КРЕНИ!


КАДА НЕЋЕШ МОЋИ ДА ДАШ КРВ?

1. током циклуса
2. ако имаш мање од 50 кг
3. ако си пио алкохол у последњих 6 сати
4. антибиотици или прехлада у последњих 7 дана
5. вађење зуба или мања стоматолошка интервенција у последњих 7 дана
6. пирсинг, хируршка интервенција или тетоваза у последњих 6 месеци
7. алергија у последњих 15 дана
8. херпес у последњих 15 дана
9. гнојна кожна обољења у последњих 14 дана
10. убод крпеља (Лајмска болест) у последњих годину дана
11. мононуклеоза у последњих годину дана
12. ако користиш антидепресиве понеси известај лекара
13. ако болујеш од неког тежег обољења тражите савет нашег лекара на дан акције давања крви

ЧЕКАМО ТЕ!itks Након 4 месеца и 363 акције давања крви у 44 града и општине крв је дало 11733 грађана.

Најуспешнији су били Пожаревац, Коцељева, Голубац, Ваљево, Лајковац, Смедерево, Лозница, Обреновац, Велика Плана, Петровац, Шабац и Смедеревска Паланка.

Током летње кампање у свим градовима и општинама у Србији промовисали смо и омасовљавали Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитници плакета „Шампион солидарности“ за 2022. су Нови Пазар и Деспотовац.itks itks itks Институт за трансфузију крви Србије организује акције добровољног давања крви на различитим локацијама до краја ове недеље. Даваоци крви ће имати прилику да када добровољно дају крв уживају и у одређеним садржајима који се припремају само за њих.

У петак 12. августа одржаће се акција добровољног давања крви коју организује спортски центар „ОЛИМП“ од 9 до 13 часова. Првих 50 давалаца крви очекује комплет од 5 улазница за базен. У суботу 13. августа у оквиру отвореног пливалишта „КОШУТЊАК“ сви који буду дали крв у периоду од 12 до 16 часова добиће као мали знак пажње комплет од 3 улазнице за базен.

Настављаја се и акција доборовољног давања крви у срадњи са „Београдском тврђавом“.

У суботу 13. августа у трансфузиолошком аутобусу ипсред „БЕО ЗОО ВРТА“ од 10 до 14 часова одржаће се акција давања крви, а сви хумани суграђани добиће на поклон улазнице за 4 програма на Калемегдану - Јура авантура парк, Бео зоо втр, разгледање средњовековних справа за мучење у Војном музеју, обилазак Сахат и Небоjша кула, као и Римског бунар и барутног магацина.

Добродошли!itks

Један од водећих произвођача и дистрибутера сладоледа и замрзнуте хране ће, заједно са Институтом за трансфузију крви Србије од 3. августа, сваког добровољног даваоца крви обрадовати омиљеном посластицом у улици Светог Саве 39 у Београду.

Овим путем, Фриком и Институт за трансфузију крви желе да пошаљу поруку да је важно радити на оснаживању заједнице, указујући да се заједничким снагама може постићи много више него индивидуалним деловањем.

Позивамо све оне који су у могућности и који желе да помогну у донацији крви, покажу да је потребно само мало времена и добре воље, а то некоме значи много.itks Лето је период године када су смањене резерве крви, због чега су Фудбалски клуб „Црвена звезда“ и Удружење грађана „Делије север“ одлучили да организују акцију добровољног давања крви и покажу солидарност.

Акција „Црвено-бела крв“ одржаће се 25. пут у понедељак 1. августа и уторак 2. августа од 10 до 18 часова, сви грађани који су здрави и имају од 18 до 65 година добродошли су на стадион „Рајко Митић“ да у медија центру добровољно дају крв.

Позивамо све љубитеље и поштоваоце црвено-белог тима да још једном покажу да су увек на правом месту и у право време спремни да помогну. Фудбалски клуб „Црвена звезда“ припремио је мали знак пажње за све даваоце крви, улазницу за утакмицу трећег кола квалификација за Лигу шампиона, Црвена звезда-Пјуник, која се игра у среду 3. августа у 20.45ч.

Резерве крви су тренутно смањене, а највише недостају А и 0 позитивна, као и све негативне крвне групе.itks Институт за трансфузију крви Србије и Спортски центар „Олимп“ настављају традиционалну сарадњу у промоцији добровољног давалаштва крви. И овог лета на „Олимпу“ ће се организовати акције добровољног давања крви. У петак 29. јула и 12. августа од 9 до 13 часова, првих 50 давалаца крви који донирају крв на базену добиће од управе спортског центра комплет од 5 карата.

Лето је период године када су резерве крви у дефициту, због годишњих одмора и високих температура. Посебно су смањене А и О позитивна, као и све негативне крвне групе.

Крв је неопходна сваког дана, сваког сата у години. Одвојите мало времена, покажите хуманост, дајте крв и спасите нечији живот!itks Освежите се племенитошћу, дајте крв

Институт за трансфузију крви Србије и овог лета у сарадњи са базенима у Београду организује акције добровољног давања крви.

Давалаштво крви није уједначено током читаве године и резерве крви су током лета углавном смањене. Због тога се организују овакве акције, а у циљу подстицаја наших суграђана да и током лета дарују крв, како би увек било довољно крви за лечење болесних и повређених којима је крв једин лек.

У суботу 16. јула на Отвореном пливалишту Кошутњак одржаће се акција добровољног давања крви, а у недељу 17. јула, црвени аутобус Института за трансфузију крви биће испред базена „25. мај - СРПЦ Милан Гале Мушкатировић“.

Сви добровољни даваоци крви, који овог викенда на базенима донирају крв као мали знак пажње за велико дело добиће по 3 карте за базен.

Тренутно су драстично смањене резерве А позитивне, О позитивне и свих негативних крвних група.

Позивамо све суграђане старости од 18 до 65 година да одвоје мало свог времена и донирају крв.itks

Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са EXIT фестивалом позива вас да добровољно дате крв и као мали знак пажње за велико дело добијете улазницу за отварање овогодишњег EXIT, у четвртак 7. јула на Петроварадинској тврђави.

Све што је потребно је да на Инстаграм профилу @itk_srbije учествујете у наградној игри чији ће победник бити добитник карата за предстојећи фестивал. Правила о учешћу у наградној игри пратите на Инстаграм профилу, а игра почиње од момента објаве.

Институт за транфузију крви Србије ради сваког радног дана од 7 до 19ч, суботом од 8 до 15ч. Списак осталих локација где се може дати крв можете видети на сајту www.itks.rs.itks Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун 2022.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14.јуна у циљу изражавања захвалности свим добровољним даваоцима крви, као и подизању свести грађана о важности редовног и добровољног давања крви. Овогодишњи слоган Светског дана је Давање крви је чин солидaрности. Придружи се и ти у спасавању живота. Слоган је доказ да давалаштво крви јача дух заједништва и да здравствени систем може несметано да функционише само уколико има довољно сигурне крви и продуката од крви које могу да обезбеде искључиво здрави даваоци крви.

Да би се крв обезбедила свима којима је трансфузија неопходна за лечење, потребни су добровољни и редовни даваоци крви. Крв и продукти од крви су једини лек за различите пацијенте, за жене током трудноће и порођаја, за децу која пате од тешких облика анемије, за пацијенте који болују од леукемије, као и за жртве траума, хитних стања и саобраћајних несрећа. Свака хируршка интервенција изискује употребу крви и компонената крви. Домаћин овогодишњег Светског дана давалаца крви је Мексико, а централна манифестација одржаће се у Мексико ситију.

Позивамо вас да заједно прославимо овај важан датум. Институт за трансфузију крви Србије ради 14. јуна од 7 до 19 часова. Осим у Институту тога дана крв се може дати и у Ваљеву, Коцељеви и Новом Пазару. Традиционално ће се одржати и акција у студентском дому „Студентски град“ од 11 до 16 часова, где ће наши млади даваоци крви, студенти са свих факултета и високих струковних школа Београдског универзитета донирати крв и показати колико су млади важни за наше друштво. Списак свих локација на којима се може донирати крв можете погледати на сајту Института за трансфузију крви Србије, www.itks.rs, као и на нашој фејсбук страници @Institutzatransfuzijukrvi, и Инстаграм профилу @itk_srbije,.itksУ среду 1. јуна почиње Летња кампања коју 18. годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије. Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће Шабац, Петровац и Мионица. Током наредна четири месеца 40 градова и општине у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов.

Новина овогодишње Летње кампање је промоција Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Пацијентима који имају леукемију, апластичну анемију, имуну дефицијенцију или урођени поремећај метаболизма, често је једини пут ка излечењу трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Нажалост, само 30 посто њих има подударног даваоца у оквиру своје породице. За остале, друга опција су несродни даваоци, уписани у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Наш Регистар броји свега око 10 000 давалаца и потребно је да тај број буде много већи, јер неким пацијентима је то једина шанса за живот.

У циљу промоције, али и омасовљавања овог Регистра од изузетног значаја доделићемо посебну плакету Шампион солидарности за промоцију и омасовљавање Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитник плакете ће бити један град или општина у Србији која је током Летње кампање 2022. укључила највећи број грађана у односу на број становника.

Позивамо и Вас да будете део XVIII Летње кампање, добровољно дате крв и прикључите се Регистру у Вашем граду или општини. Ваш дар је од непроцењиве вредности.itks

Национални дан добровољних давалаца крви традиционално се обележава сваке године 11. маја. Циљ овог дана је да се ода признање свим добровољним даваоцима крви који овим несебичним чином спасавају многима живот.

Позивамо све људе доброг здравственог стања, старосне доби од 18 до 65 година да обележе 11. мај на најхуманији начин и добровољно дају крв.

Неко вас чека у борби заживот.
Будите хумани, дајте крв!Срећан Ускрс!


itksitks itks

Др Весна Мијуцић, в.д. директора Института за трансфузију крви Србије добитник је угледног признања „Капетан Миша Анастасијевић“.

Ценећи све оно што је учињено током 2021. у отежаним друштвеним и економским условима услед пандемије ковида 19, жири је једно од признања доделио др Весни Мијуцић.

Признање је уручено на свечаности одржаној 14. априла 2022. у Ректорату Београдског универзитета.itks itks itks itks Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Београд одржали су семинар за студенте волонтере Београдског универзитета. Семинар је похађало 25 студената са 18 факултета и високих школа. Обука студената одржала се у хотелу „Уб“ уз подршку Градске општине Уб и Црвеног крста Уб.

Предствници Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Београд упознали су полазнике о важним темама из области давалашатва крви. Студенти су добили информације о раду и активностима Црвеног крста, основним информацијама о важности добровољног давања крви и трансфузије крви, као и о начинима и корацима у организацији акција добровољног давања на факултетима. Кроз различите радионице које су припремали показали су како би се снашли у конкретним ситуацијама када наиђу на изговоре и заблуде који су чести приликом промоције акције давања крви.

Студенти су се са семинара вратили у Београд пуни нових сазнања и лепих утисака. Надамо се да ћемо ускоро успети да реализујемо акције добровољног давања крви на факултетима где ће своја сазнања моћи директно да примене.itksИнститут за трансфузију крви Србије и Фудбалски клуб „Партизан“ позивају навијаче и симпатизере црно-белог тима да покажу хуманост и добровољно дају крв.

Крв се може дати у среду 9. марта од 10 до 18ч и у четвртак 10. марта од 12 до 18ч у трансфузиолошком аутобусу који ће бити на платоу испред западне трибине стадиона.

Сви даваоци крви који потврду добијену од Института за трансфузију крви Србије покажу на благајни 1 стадиона ФК „Партизан“, добиће бесплатну улазницу за утакмицу 1/8 финала УЕФА Лиге конференције коју ФК „Партизан“ игра против ФК „Фејенорд“.

Даваоци крви ће моћи да бирају страну стадиона са које ће бодрити свој клуб, исток, југ или север.

Давоаци крви су спасиоци живота!
Помозите онима чији живот зависи од Ваше хуманости.itksИнститут за трансфузију крви Србије у среду 15. децембра организовао је новогодишњи пријем у знак захвалности нашим партнерима који су својим ангажманом допринели ширењу идеје важности давања крви у свом окружењу и на тај начин допринели порасту броја давања крви. Овом приликом Институт се захвало свима који су се несебично трудили да у тешкој години која је иза нас нађу времена, снаге и воље да допринесу нечијој победи. Признања су уручена нашим сарадницима са територије Београда. Признања за партнере из осталих градова и општина из Србије биће уручена током Зимске кампање која почиње 4. јануара 2022. и траје до краја фебруара.

Захвалнице за сарадњу на промоцији добровољног давалаштва и организацији акција давања крви додељена су организацијама Црвеног крста: Вождовац, Звездара, Лазаревац, Младеновац, Нови Београд, Обреновац, Палилилула, Стари град и Чукарица.

Плакете за изузетан допринос развијању културе давања крви добили су наши сарадници: Национално удружење родитеља деце обелеле од рака НУРДОР, Удружење пацијената за помоћ оболелим од акутних леукемија ЛЕУКА, DHL, Ктитор, DM drogerie, месара „Нада“, Атеље 212, МаxBet, Info Media Group, Хемофарм A.Д., Фриком Србија, М.Арт Колектив, YUNICOM, Бамби, Тржни центар „Бањица“, STADION Shoppping Center, Волонтерска гурпа грађана „Моје насеље - Војводе Влаховића“, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Девета београдска гимназија „Михаило Петровић Алас“, Десета београдска гимназија „Михајло Пупин“, Универзитет у Београду, Медицински факултет и Фудбалски клуб „Црвена звезда“.itks У недељу, 31.10.2021. године, на дан Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, у цркви Светог Јована Владимира, у насељу Медаковић, Његова Светост, Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије нам је указао велику част, што је личним примером подржао акцију добровољног давања крви. Уједно је позвао све вернике да се одазову позиву да добровољно дају крв и тиме искажу своју хуманост и доброчинство.  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.