Водич за даваоце крви

Које болести могу да се пренесу путем трансфузије?

Иако особа која даје крв изгледа здраво и осећа се добро, може да буде заражена неким микоорганизмом (вирусом, бактеријом, паразитом). Болест није увек видљива, односно праћена симптомима и знацима. Према томе, трансфузијом крви наизглед здравог даваоца може да се пренесе инфекција на примаоца. Најзначајније болести које се могу пренети трансфузијом су:


 •  хепатитис Б
 •  хепатитис Ц
 •  синдром стеченог недостатка имунитета - СИДА
 •  сифилис

Како да спречимо ширење инфекције?

Присуство инфективних агенаса код наизглед здравих особа можемо да откријемо тестирањем крви.

Наши прописи обавезују да се крв сваког даваоца обавезно тестира сваки пут када да крв на најзначајније узроке болести (вирус хепатитиса Б, вирус хепатитиса Ц, вирус синдрома стеченог недостатка имунитета и узрочника сифилиса).

Иако се користе најсавременији тестови и технологије тестирања, на жалост, може да се догоди да се и оваквом технологијом не открије сваки давалац крви који има инфекцију.

Даваоци могу да помогну да се избегне ризик од преношења микроорганизама из крви даваоца у крв примаоца искреним попуњавањем упитника или ако су већ дали крв накнадним обавештавањем свог трансфузиолога да дата крв можда није за употребу.


Како долази до инфекција?

 •  Сексуално - хетеро и хомосексуалним путем
 •  Вишеструком употребом игала, шприцева, инструмената
 •  Интравенским узимањем дрога
 •  Са мајке на дете
 •  Трансфузијом крви

ВАЖНО!

Неопходно је да искрено и прецизно попуните упитник.

Приликом давања крви биће вам узет узорак за тестирање

Ваша крв ће бити тестирана на узрочнике заразних болести.

Уколико је резултат анализе ваше крви позитиван, бићете о томе обавештени, а ваша крв неће бити примењена.

У случају да добијемо сумњиве резултате потребно је да се одазовете позиву да поново дате крв на анализу.

У вашем је интересу да по добијању позитивног налаза обавезно посетите инфектолога.

Уверавамо вас да ће сви подаци из упитника о резултатима анализе ваше крви остати тајни.


Шта су лажно позитивни резултати?

Свакодневно тестирамо хиљаде јединица крви на инфекције које могу да се пренесу и путем крви. Такви тестови зову се скрининг тестови. Понекад и потпуно аутоматизовано, рутинско тестирање може да да лажно позитивне резултате (лажно позитивне реакције).

Уверавамо вас да ови лажно позитивни резултати немају утицаја на ваше здравље или на безбедност јединице крви које сте дали.

Надамо се да ћете овде наћи одговоре на ваша питања уколико вам се догоди овако нешто.


Зашто има лажно позитивних резултата?

Лажно позитивни резултати могу да се догоде код свих врста лабораторијских анализа. Код мањег броја анализа јединица крви долази до лажно позитивних резултата без обзира на врсту теста који се употреби. Када се тако нешто догоди, постоје стандардне процедуре које смо у обавези да испоштујемо да бисмо решили настали проблем.

Лажно позитивни резултати могу да настану услед:

 •  Недавно прележане прехладе или грипа који могу да подстакну развој антитела, која затим реагују са хемикалијама у тесту
 •  Превелике осетљивости тестова који се користе

Шта су лажно позитивни резултати?

Када добијемо лажно позитиван резултат у скрининг тестовима из истог узорка спроводимо додатне тестове који ће појаснити налаз.

Ако додатни тестови покажу негативан резултат, можемо да будемо сигурни да је резултат био лажан и то искључиво услед техничких проблема.Шта радимо када уочимо лажно позитиван резултат?

Као што је већ речено, лажно позитивни резултати ни на који начин не утичу на ваше здравље нити на безбедност крви коју сте дали. Међутим, према нашим законским нормама није дозвољено да се јединице крви шаљу у болнице уколико су скрининг тестови показали позитиван резултат, чак и ако се додатним тестирањем добије негативан резултат.

Законске норме такође налажу да поновимо тестове након одређеног временског периода који је довољан да би лажно позитивна реакција нестала. При следећем доласку узеће вам се само узорак крви за реконтролу након чега ћете бити обавештени о резултатима тестирања.

Хвала вам што сте прочитали ове информације. Надамо се да су вам биле од користи и да су довољно разјасниле релативно уобичајену појаву која може да се догоди и вама.

Захвални смо вам на подршци и жао нам је ако се овакав проблем јавио при тестирању ваше јединице крви.


 • Пријем добровољних давалаца крви
 • Радним даном 07-19 ч,
  Суботом 08-15 ч
 • Пријем пацијената и трудница
 • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.