Фото галерија

Новогодишњи пријем за добровољне даваоце крви, волонтере, сараднике и пријатеље Института за трансфузију крви Србије - 2019.Акција "Донирај за престо" - април 2019.

"Ништа без жена" - 2019. год.

Свечани новогодишњи пријем у Скупштини града - 2018.

15. Интернационални састанак Дунавске лиге за хемостазу и тромбозу

У организацији Удружења за хемостазу и тромбозу Србије одржан је 15. Интернационални састанак Дунавске лиге за хемостазу и тромбозу, највећи интернационални састанак из области хемостазе до сада организован у Србији. Састанак је одржан 14-16. маја 2009. године у Београду (www.ДанубианЛеагуеБелграде.цом). Председник састанка је био Проф. Александар Лучић из Новог Сада, председница Организационог одбора је била Др Данијела Миковић из Института за трансфузију крви Србије која је и председница Удружења за хемостазу и тромбозу Србије. а председник Научног одбора Проф. Иво Елезовић са Института за хематологију КЦС.

На састанку је учествовало преко 300 регистрованих учесника из 23 земље (Аргентина, Аустрија, Босна и Хереговина, Бугарска, Канада, Хрватска, Чехословачка. Немачка, Грчка, Мађарска, Италија, Јапан, Француска, Црна Гора, Македонија, Румунија, Русија, Србија, Словачка, Шведска, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе).

Гости састанка су били еминентни светски стручњаци: Проф. Сам Сцхулман - Хамилтон, Канада, Проф. Цхристопхер Лудлам, Единбург, Велика Британија и Проф. Флора Пеyванди, Милано, Италија. Такодје, наши гости су били и Проф. Хелмут Синзингер из Беча, Аустрија који је генерални секретар Дунавске лиге и Др Норма Маугери из Аргентине као представник Латино-америчког удружења за хемостазу и тромбозу (ЦЛАХТ) са којим Дунавска лига има дугогодишњу сарадњу.

U okviru programa sastanka Dunavske lige prikazana su najnovija dostignuća u etiologiji, patofoiziologiji, dijagnozi i terapiji poremećaja hemostaze koji se klinički manifestuju krvarenjima i trombozama. Program je imao 7 celina: 1) Venski tromboembolizam: faktori rizika, dijagnoza i terapija; 2) Aktuelnosti i budućnost u testiranju hemostaze; 3) Periodontalna bolest i hemostaza; 4) Principi lečenja hemofilije; 5) Pedijatrijska hemostaza; 6) Žene i poremećaji hemostaze; 7) Артеријска тромбоза: ризични фактори и терапија. Одржано 5 пленарних излагања, 7 уводних излагања и 36 усмених презентација. Поред тога приказано је и 55 постера.

Održana je i skupština Dunavske lige za hemostazu и тромбозу на којој је Др Данијела Миковић изабрана за председницу Дунавске лиге и Проф. Александар Лучић за почасног председника Дунавске лиге.


3. Конгрес трансфузиолога Србије и Црне горе са међународним учешћем

Конгрес трансфузиолога са међународним учешћем организује се сваке четврте године.

Трећи Конгрес трансфузиолога Србије и Црне Горе са међународним учешћем одржан је од 8. до 11. новембра 2006. године у Београду у Сава Центру, у организацији Удружења трансфузиолога Србије и Црне Горе и Секције за трансфузиологију Српско лекарског друштва, а под покровитељством Министарства за здравље Републике Србије и Министарства за здравље Црне Горе.

Циљ организовања Конгреса је био да се размотре актуелни проблеми трансфузиолошке праксе, да се прикажу нова достигнућа за спровођење што ефикасније и сигурније хемотерапије, размене досадашњих искуства и укаже на перспективе развоја трансфузиологије.

Научни програм Конгреса је обухватио све значајне аспекте савремене трансфузиологије. Пријављен је 151 рад за теме: Безбедна трансфузија, имунохематологија и пренатална заштита, хемотерапија, имунобиологија и терапијска примена, аферезе и аутологне трансфузије, хемостаза, квалитет у трансфузиологији.

На Конгресу је учествовало преко 320 стручњака из Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније, Хрватске, БиХ, Републике Српске, Грчке, САД. У оквиру 8 сесија презентовано је 67 радова као и усмена излагања и 70 радова кроз постер презентације. Одржано је 7 планарних и 11 уводних предавања стручњака из наше земље и гостију из Љубљане, Загреба, Хјустона, Атине.

Пленарна и уводна предавања, као и сажеци прихваћених радова за усмену и постер презентацију су штампани у часопису Билтен за трансфузиологију.

Одржан је округли сто „Služba za transfuziju krvi – put ka budućnosti" на коме је приказана досадашња активност и даље смернице реорганизације националне трансфузиолошке службе, презентован достигнути ниво реформе трансфузиолошке службе Црне Горе и улога Црвеног крста Србије у мотивацији давалаца крви.

2. Конгрес трансфузиолога Југославије са међународним учешћем

Institut za transfuziju krvi Srbije ikona

1. Конгрес трансфузиолога Југославије са међународним учешћем

Institut za transfuziju krvi Srbije ikona
  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.