Актуелно


itks

Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са EXIT фестивалом позива вас да добровољно дате крв и као мали знак пажње за велико дело добијете улазницу за отварање овогодишњег EXIT, у четвртак 7. јула на Петроварадинској тврђави.

Све што је потребно је да на Инстаграм профилу @itk_srbije учествујете у наградној игри чији ће победник бити добитник карата за предстојећи фестивал. Правила о учешћу у наградној игри пратите на Инстаграм профилу, а игра почиње од момента објаве.

Институт за транфузију крви Србије ради сваког радног дана од 7 до 19ч, суботом од 8 до 15ч. Списак осталих локација где се може дати крв можете видети на сајту www.itks.rs.itks Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун 2022.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14.јуна у циљу изражавања захвалности свим добровољним даваоцима крви, као и подизању свести грађана о важности редовног и добровољног давања крви. Овогодишњи слоган Светског дана је Давање крви је чин солидaрности. Придружи се и ти у спасавању живота. Слоган је доказ да давалаштво крви јача дух заједништва и да здравствени систем може несметано да функционише само уколико има довољно сигурне крви и продуката од крви које могу да обезбеде искључиво здрави даваоци крви.

Да би се крв обезбедила свима којима је трансфузија неопходна за лечење, потребни су добровољни и редовни даваоци крви. Крв и продукти од крви су једини лек за различите пацијенте, за жене током трудноће и порођаја, за децу која пате од тешких облика анемије, за пацијенте који болују од леукемије, као и за жртве траума, хитних стања и саобраћајних несрећа. Свака хируршка интервенција изискује употребу крви и компонената крви. Домаћин овогодишњег Светског дана давалаца крви је Мексико, а централна манифестација одржаће се у Мексико ситију.

Позивамо вас да заједно прославимо овај важан датум. Институт за трансфузију крви Србије ради 14. јуна од 7 до 19 часова. Осим у Институту тога дана крв се може дати и у Ваљеву, Коцељеви и Новом Пазару. Традиционално ће се одржати и акција у студентском дому „Студентски град“ од 11 до 16 часова, где ће наши млади даваоци крви, студенти са свих факултета и високих струковних школа Београдског универзитета донирати крв и показати колико су млади важни за наше друштво. Списак свих локација на којима се може донирати крв можете погледати на сајту Института за трансфузију крви Србије, www.itks.rs, као и на нашој фејсбук страници @Institutzatransfuzijukrvi, и Инстаграм профилу @itk_srbije,.itksУ среду 1. јуна почиње Летња кампања коју 18. годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије. Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће Шабац, Петровац и Мионица. Током наредна четири месеца 40 градова и општине у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов.

Новина овогодишње Летње кампање је промоција Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Пацијентима који имају леукемију, апластичну анемију, имуну дефицијенцију или урођени поремећај метаболизма, често је једини пут ка излечењу трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Нажалост, само 30 посто њих има подударног даваоца у оквиру своје породице. За остале, друга опција су несродни даваоци, уписани у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Наш Регистар броји свега око 10 000 давалаца и потребно је да тај број буде много већи, јер неким пацијентима је то једина шанса за живот.

У циљу промоције, али и омасовљавања овог Регистра од изузетног значаја доделићемо посебну плакету Шампион солидарности за промоцију и омасовљавање Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитник плакете ће бити један град или општина у Србији која је током Летње кампање 2022. укључила највећи број грађана у односу на број становника.

Позивамо и Вас да будете део XVIII Летње кампање, добровољно дате крв и прикључите се Регистру у Вашем граду или општини. Ваш дар је од непроцењиве вредности.itks

Национални дан добровољних давалаца крви традиционално се обележава сваке године 11. маја. Циљ овог дана је да се ода признање свим добровољним даваоцима крви који овим несебичним чином спасавају многима живот.

Позивамо све људе доброг здравственог стања, старосне доби од 18 до 65 година да обележе 11. мај на најхуманији начин и добровољно дају крв.

Неко вас чека у борби заживот.
Будите хумани, дајте крв!Срећан Ускрс!


itksitks itks

Др Весна Мијуцић, в.д. директора Института за трансфузију крви Србије добитник је угледног признања „Капетан Миша Анастасијевић“.

Ценећи све оно што је учињено током 2021. у отежаним друштвеним и економским условима услед пандемије ковида 19, жири је једно од признања доделио др Весни Мијуцић.

Признање је уручено на свечаности одржаној 14. априла 2022. у Ректорату Београдског универзитета.itks itks itks itks Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Београд одржали су семинар за студенте волонтере Београдског универзитета. Семинар је похађало 25 студената са 18 факултета и високих школа. Обука студената одржала се у хотелу „Уб“ уз подршку Градске општине Уб и Црвеног крста Уб.

Предствници Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Београд упознали су полазнике о важним темама из области давалашатва крви. Студенти су добили информације о раду и активностима Црвеног крста, основним информацијама о важности добровољног давања крви и трансфузије крви, као и о начинима и корацима у организацији акција добровољног давања на факултетима. Кроз различите радионице које су припремали показали су како би се снашли у конкретним ситуацијама када наиђу на изговоре и заблуде који су чести приликом промоције акције давања крви.

Студенти су се са семинара вратили у Београд пуни нових сазнања и лепих утисака. Надамо се да ћемо ускоро успети да реализујемо акције добровољног давања крви на факултетима где ће своја сазнања моћи директно да примене.itksИнститут за трансфузију крви Србије и Фудбалски клуб „Партизан“ позивају навијаче и симпатизере црно-белог тима да покажу хуманост и добровољно дају крв.

Крв се може дати у среду 9. марта од 10 до 18ч и у четвртак 10. марта од 12 до 18ч у трансфузиолошком аутобусу који ће бити на платоу испред западне трибине стадиона.

Сви даваоци крви који потврду добијену од Института за трансфузију крви Србије покажу на благајни 1 стадиона ФК „Партизан“, добиће бесплатну улазницу за утакмицу 1/8 финала УЕФА Лиге конференције коју ФК „Партизан“ игра против ФК „Фејенорд“.

Даваоци крви ће моћи да бирају страну стадиона са које ће бодрити свој клуб, исток, југ или север.

Давоаци крви су спасиоци живота!
Помозите онима чији живот зависи од Ваше хуманости.  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.