Актуелно


itksУ среду 1. јуна почиње Летња кампања коју 18. годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије. Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће Шабац, Петровац и Мионица. Током наредна четири месеца 40 градова и општине у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов.

Новина овогодишње Летње кампање је промоција Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Пацијентима који имају леукемију, апластичну анемију, имуну дефицијенцију или урођени поремећај метаболизма, често је једини пут ка излечењу трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Нажалост, само 30 посто њих има подударног даваоца у оквиру своје породице. За остале, друга опција су несродни даваоци, уписани у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Наш Регистар броји свега око 10 000 давалаца и потребно је да тај број буде много већи, јер неким пацијентима је то једина шанса за живот.

У циљу промоције, али и омасовљавања овог Регистра од изузетног значаја доделићемо посебну плакету Шампион солидарности за промоцију и омасовљавање Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитник плакете ће бити један град или општина у Србији која је током Летње кампање 2022. укључила највећи број грађана у односу на број становника.

Позивамо и Вас да будете део XVIII Летње кампање, добровољно дате крв и прикључите се Регистру у Вашем граду или општини. Ваш дар је од непроцењиве вредности.itks

Национални дан добровољних давалаца крви традиционално се обележава сваке године 11. маја. Циљ овог дана је да се ода признање свим добровољним даваоцима крви који овим несебичним чином спасавају многима живот.

Позивамо све људе доброг здравственог стања, старосне доби од 18 до 65 година да обележе 11. мај на најхуманији начин и добровољно дају крв.

Неко вас чека у борби заживот.
Будите хумани, дајте крв!Срећан Ускрс!


itksitks itks

Др Весна Мијуцић, в.д. директора Института за трансфузију крви Србије добитник је угледног признања „Капетан Миша Анастасијевић“.

Ценећи све оно што је учињено током 2021. у отежаним друштвеним и економским условима услед пандемије ковида 19, жири је једно од признања доделио др Весни Мијуцић.

Признање је уручено на свечаности одржаној 14. априла 2022. у Ректорату Београдског универзитета.itks itks itks itks Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Београд одржали су семинар за студенте волонтере Београдског универзитета. Семинар је похађало 25 студената са 18 факултета и високих школа. Обука студената одржала се у хотелу „Уб“ уз подршку Градске општине Уб и Црвеног крста Уб.

Предствници Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Београд упознали су полазнике о важним темама из области давалашатва крви. Студенти су добили информације о раду и активностима Црвеног крста, основним информацијама о важности добровољног давања крви и трансфузије крви, као и о начинима и корацима у организацији акција добровољног давања на факултетима. Кроз различите радионице које су припремали показали су како би се снашли у конкретним ситуацијама када наиђу на изговоре и заблуде који су чести приликом промоције акције давања крви.

Студенти су се са семинара вратили у Београд пуни нових сазнања и лепих утисака. Надамо се да ћемо ускоро успети да реализујемо акције добровољног давања крви на факултетима где ће своја сазнања моћи директно да примене.itksИнститут за трансфузију крви Србије и Фудбалски клуб „Партизан“ позивају навијаче и симпатизере црно-белог тима да покажу хуманост и добровољно дају крв.

Крв се може дати у среду 9. марта од 10 до 18ч и у четвртак 10. марта од 12 до 18ч у трансфузиолошком аутобусу који ће бити на платоу испред западне трибине стадиона.

Сви даваоци крви који потврду добијену од Института за трансфузију крви Србије покажу на благајни 1 стадиона ФК „Партизан“, добиће бесплатну улазницу за утакмицу 1/8 финала УЕФА Лиге конференције коју ФК „Партизан“ игра против ФК „Фејенорд“.

Даваоци крви ће моћи да бирају страну стадиона са које ће бодрити свој клуб, исток, југ или север.

Давоаци крви су спасиоци живота!
Помозите онима чији живот зависи од Ваше хуманости.itksИнститут за трансфузију крви Србије у среду 15. децембра организовао је новогодишњи пријем у знак захвалности нашим партнерима који су својим ангажманом допринели ширењу идеје важности давања крви у свом окружењу и на тај начин допринели порасту броја давања крви. Овом приликом Институт се захвало свима који су се несебично трудили да у тешкој години која је иза нас нађу времена, снаге и воље да допринесу нечијој победи. Признања су уручена нашим сарадницима са територије Београда. Признања за партнере из осталих градова и општина из Србије биће уручена током Зимске кампање која почиње 4. јануара 2022. и траје до краја фебруара.

Захвалнице за сарадњу на промоцији добровољног давалаштва и организацији акција давања крви додељена су организацијама Црвеног крста: Вождовац, Звездара, Лазаревац, Младеновац, Нови Београд, Обреновац, Палилилула, Стари град и Чукарица.

Плакете за изузетан допринос развијању културе давања крви добили су наши сарадници: Национално удружење родитеља деце обелеле од рака НУРДОР, Удружење пацијената за помоћ оболелим од акутних леукемија ЛЕУКА, DHL, Ктитор, DM drogerie, месара „Нада“, Атеље 212, МаxBet, Info Media Group, Хемофарм A.Д., Фриком Србија, М.Арт Колектив, YUNICOM, Бамби, Тржни центар „Бањица“, STADION Shoppping Center, Волонтерска гурпа грађана „Моје насеље - Војводе Влаховића“, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Девета београдска гимназија „Михаило Петровић Алас“, Десета београдска гимназија „Михајло Пупин“, Универзитет у Београду, Медицински факултет и Фудбалски клуб „Црвена звезда“.  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.